Nie jesteś zalogowany na forum.
Ahadi, to odważny Król Lwiej Ziemi, był ojcem Mufasy i dziadkiem Simby. Pojawia się on w TLK6NA (a dokładnie w A Tale of Two Brothers.)
Nie ma niewinnych (u)serów! ~Sam
Noom tylko co to jest to A Tale of Two Brothers książka czy co??
Zupa kapusciana wiatr
Owszem, tu możesz się pobieżnie zapoznać z nimi: http://pl.tlk.wikia.com/wiki/TLK6NA lub http://forum.krollew.pl/viewtopic.php?id=357.
Aha a gdzie znaleźć o Mohatu?
Zupa kapusciana wiatr
Ahadi, heh czy mówiłem ze nie uznaję postaci z komiksów, książek itp?
Hmm... ja uznaję wszystkie z tych komiksów co były w komiksowie itp. ale do TLK6NA podchodzę z rezerwą bo kłóci się z wydarzeniami z KL2 (nic dziwnego - było wydane 2-3 lata przed premierą KL2!) a "Hows true Zazu" kłóci się chyba z którymś audiobookiem.
Jak dla mnie był po cżeści dobry a po cżeści miał złą stronęxP
Możesz powiedzieć jego złą stronę (bo ta z TLK6NA jest najbardziej oficjalna bo: 1) To są książki, wydane i sprzedawane 2)W tej serii pojawił się on pierwszy raz (i po raz ostatni "oficjalnie") ).
Ja osobiście nie wierzę w tę wersję "zła" się nie dziedziczy, pojawia się ono i rozwija w wyniku pewnych wydarzeń
Podobno to on zrobił Tace bliznę.
Najpierw trzeba uznać że Taka istniał, imię "Taka" pochodzi z serii TLK6NA a tam ranę miał zadaną przez GNU bodajże czy inne rogate zwierzę Jeśli nie uznajemy tej wersji to również podważamy istnienie "Taki" bo moim zdaniem albo uznajemy całą historię albo w nią nie wierzymy ^^
Czyli to też wymysły. Jeśli ktoś sobie pisze o Tace "ot tak" to nie jest to zbyt oficjalne xD
Sygn by Laura-comics
"Va'esse deireádh aep eigean..."
"Jutro ruszę tam, w obcą stronę
Bojąc się, że znów zgubiłem cel.
Może wszystko jest już stracone
A może nie... A może nie..."
"Jutro ruszę tam, w inną stronę
Z wiarą, że choć raz nagrodzi mnie los.
I odzyskam myśli stracone
I jeszcze coś... Jeszcze to coś."
~Dżem
http://i8.photobucket.com/albums/a45/no … noweia.jpg No dobra... -_-
Skoro tak było w TLK6NA to rzeczywiście musi być prawdą. Chociaż co do tej 2 wersji, to polecam Wam ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=7N7FVSet6Jc
Cóż, masz prawo - od czasu wydania KL2 TLK6NA nie jest już kanoniczne (TLK6NA zostało wydane bodajże w 96).
Ahadi miał grzywę czarną czy brązową? TLK6NA ma brązową, ale ci fani znowu wszystko pokręcili i ma na większości Artów czarną. -,-
W TLK6NA ma ciemnobrązową jak tu:
http://th01.deviantart.com/fs9/300W/i/2 … umidlo.jpg
ale skany książki nie są wykonane najlepszym skanerem
czarny dali bo lepiej pasuje ^^
Mi się tam z czarną podoba Ale brązowa też może być xD Podobno często zwracał o wiele więcej uwagi Mufasie niż Tace...
Ostatnio edytowany przez Kora (2011-03-23 17:03)
A wiecie, co? Ostatnio z nudów przerobiłam obrazek z książki z Ahadim, Taką i Mufasą w taki sposób, by kolory odpowiadały filmowym kolorom sierści braci. I wiecie, co mi wyszło?! A no wyszło mi, że Ahadol był pomarańczowy!
PS: Brak polskich literek.. jakby, co
Jak jednak jestem przekonana ,że Ahadi zrobił bliznę Skazie.Większość Artów jest pokazana z Ahadim o czarnej grzywie i myślę także ,że tak było tak jak ktoś powiedział pasuje to do dziedziczenia.Taka:Kolor sierści po matce(brązowa-Uru) zaś grzywę ma czarną jak ojciec.Muffasa:Kolr sierści po ojcu a grzywa ? Tego nie wiem xD.Z tego co widziałam Muffasa miał taką samą sylwetkę jak swój dziadek Mohatu.A właściwie kto się urodził w rodzinie królewskiej? Uru ,czy Ahadi? Są różne zdania na ten temat.
[you] grozisz mi ?! Nie ? To fajnie.
Lew ma, wiadomo, pazur lwi,
Lew sobie z wszystkich wrogów drwi.
Bo jak lew tylko ryknie,
To wróg natychmiast zniknie.
ryyk :kwow: = :krzyk: :oczy: :wsciekly: :sparta: :wytrzeszcz:
Avek mojego autorstwa
A ja uważam, że to nie Ahadi zrobił bliznę Skazie, ponieważ nie pozwalała mu na to jego osobowość
A dlaczego tak myślę? A pewnie dlatego, że wystarczy przemyśleć wszystko co wiemy na temat ostatnich królów.
Po pierwsze to chyba oczywistym faktem jest to, że Mufasa nawet w najgorszym wypadku nie zaatakowałby swojego brata jeśli ten nie zrobiłby tego jako pierwszy. Nie trudno się domyślić, że ten sposób postępowania zachował po swoim ojcu i wyciągnął z jego nauk.
Po drugie to co tak naprawdę wiemy o Ahadim? Jedynym źródłem o nim jest TLK6NA i to właśnie na tych historiach należało by się skupić.
Na temat wyglądu Ahadiego to wiemy tylko, że miał długą czarną grzywę i zielone oczy. Na temat jego rządów to nie wiele wiadomo. Prawdopodobnie to on wprowadził prawo na Lwiej Ziemi i w pojedynkę pilnował jego przestrzegania, rozwiązywał problemy i chronił wszystkie zwierzęta. Z opowieści o dwóch braciach można się dowiedzieć jak razem z Uru uratowali zwierzęta przed niechybną śmiercią podczas suszy. Z tej historii można także wyciągnąć informacje o tym, że był władcą używającym rozumu zamiast siły - gdy Taka zaczął się buntować to próbował przemówić mu do rozsądku (przekonywał do własnych racji i ostrzegał przed nienawiścią), a gdy masywny Boma okupował wodopój to zamiast rzucić się na niego z pazurami (mając zerowe szanse w bezpośredniej walce), postanowił postawić go w obliczu "ciężkich" argumentów. Ostatecznie miał się zająć także sprawą szalejących hien i można się tylko domyślać, że to on przegnał hieny na zupełne odludzie. Z innej historii w tej serii można się jeszcze dowiedzieć, że uratował zwierzęta i całą Lwią Ziemię podczas inwazji mrówek.
Mówiąc krótko to Ahadi jest rozsądnym królem, który dokonał wielkich czynów za pomocą rozumu i bez zbędnego używania siły.
Hmm... ja uznaję wszystkie z tych komiksów co były w komiksowie itp. ale do TLK6NA podchodzę z rezerwą bo kłóci się z wydarzeniami z KL2
A ja wręcz odwrotnie bo TLK6NA w przeciwieństwie do KL2 jest pod każdym względem zgodne z KL1
W KL2 nie zgadza się wiele rzeczy nawiązujących do KL1:
- w 1 Simba miał syna, a w 2 miał córkę
- w 1 rzeka jest po lewej stronie Lwiej Skały, a w 2 po prawej
- w 1 wszystkie lwice sprzeciwiały się Skazie, a w 2 istniał odłam ubóstwiający Skazę
Nie wiem kto wpadł na tak genialny pomysł by uznać wydarzenia z TLK6NA za niekanoniczne skoro w KL2 kompletnie nic się nie zgadza z KL1, ale wiem, że ktoś powinien puknąć go w ten głupi łeb tak by mu guz wyskoczył
Ostatnio edytowany przez Feothar (2011-10-27 01:27)
Lepiej żałować podjętych decyzji niż decyzji, które należało podjąć.
Bo w życiu liczą się głównie decyzje, a nie posiadane doświadczenie.
Z tą rzeką to nie zauważyłam, dobra spostrzegawczość, Feo. xD Co do tych lwic to niekoniecznie musiały być te z 1cz. z Lwiej Ziemi, lecz to inny temat. Wiadomo, że to co w filmie jest tą najprawdziwszą prawdą, więc cóż, TLK6NA może bardziej pasowało, ale twórcy zadecydowali.. Osobiście, jak wielu chcę połączyć i komiks TLK6AA i 2 część filmu w dziejową całość.
A co do Ahadiego to owszem był w TLK6NA i wcale nie ma czarnej grzywy, bo tak fanowie-artyści sobie przekształcili i proszę: wszyscy myślą, że Ahadi ma czarną grzywę.. a miał brązową. Co do oczu to nie wiem.
A co do Ahadiego to owszem był w TLK6NA i wcale nie ma czarnej grzywy, bo tak fanowie-artyści sobie przekształcili i proszę: wszyscy myślą, że Ahadi ma czarną grzywę.. a miał brązową. Co do oczu to nie wiem.
Opowieść o Dwóch Braciach - strona 15 - ostatnie zdanie
Lepiej żałować podjętych decyzji niż decyzji, które należało podjąć.
Bo w życiu liczą się głównie decyzje, a nie posiadane doświadczenie.
Z rysunku wychodzi, że grzywa Ahadiego była identycznego koloru co Mufasy, lub odrobinę, ale to odrobinę jaśniejszą do Mufasy
A mogą być niezgodności bo zazwyczaj jest tak że jedna osoba jest od scenariusza, druga od rysunków
Najprościej by było, jakby się ograniczyli do KL1... Cóż... argumenty Feo są chyba pierwszą realną teorią na temat Ahadiego
Ahadi nie jest jedną z moich ulubionych postaci. Ale nie jest też jedną z nielubianych. Tak raczej pośrodku.
Jeśli zaś chodzi o kolor grzywy, to mnie dziwi, że Disney zatwierdził te ilustracje pomimo tego jakże rażącego błędu rysowników.
Animashe i inne filmy związane z Królem Lwem - http://youtube.pl/user/klfantlk
No nie?
Straszne.
Ale wydaje mi się że na blogu mojej kuzynki jest coś o nim.
Nie bardzo lubię Ahadiego ale może być
możesz mi zaufać, jestem dosłownie jak lew najważniejsza jest stado
P.S.Moja kuzynka Claudia dała mi to konto,bo twierdzi że król lew jej się znudził i teraz jestem ja.Mam proźbę,usuńcie to co ona dodała bo ja dopiero zaczynam.