Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Mógłbym napisać "ulubiona/znienawidzona" scena, ale nie o to chodzi w tym temacie.
"Ulubiona" wykluczałaby np. śmierć Mufasy, no bo jak niby lubić to, że Muffy umiera?
"Najlepsza" zdecydowanie to zmienia.
Tak więc jaka i dlaczego?
Nie ma niewinnych (u)serów! ~Sam
Według mnie dwie na równi najgorsze sceny z trylogii "Króla Lwa" to:
-"Król Lew 3: Hakuna Matata": moment, w którym Pumba biegnie przez pustynię, a w tle słychać piosenkę "Busa" (profanacja!).
-"Król Lew 3: Hakuna Matata": scena w wąwozie ( sposób, w jaki twórcy sprofanowali pierwszą część woła o pomstę do Nieba!).
Kolejne na równi, tym razem najlepsze sceny, to:
-"Król Lew": moment, gdy Simba na sam koniec filmu wspina się na Lwią Skałę (największym atutem tej sceny jest przede wszystkim utwór "King of Pride Rock" w tle i ukazanie, jak z wojennej zawieruchy powstaje na nowo zniewolone państwo).
-"Król Lew": defilada hien w trakcie piosenki "Przyjdzie czas" [według mnie znakomita aluzja do komunistów (nie do nazistów, jak jest powszechnie uważane)].
-"Król Lew 2: Czas Simby": bitwa między wyrzutkami a lwami z Lwiej Ziemi (od chwili, gdy pierwszy raz zobaczyłem ten moment i oglądam inne filmy, gdzie jest ukazana bitwa w deszczy myślę sobie: "Przecież już to gdzieś widziałem...").
Biały Orzeł znakiem, lew w sercu.
"niepodległości Jej zawsze gotów będę bronić do ostatniej kropli krwi..."
fragment przyrzeczenia ZS "Strzelec" OSW
Najlepszą sceną jest oczywiście cała scena w wąwozie, a w szczególności śmierć Mufasy.
Została ona zrobiona z dużą dokładnością. Jest bardzo dobra muzyka. A sam fragment, w którym Mufasa martwy leży bardzo wzrusza.
Jeśli chodzi o najgorszą, to na pewno prezentacja Simby w KL3. Psuje ona całkowicie klimat prezentacji z KL1.
Animashe i inne filmy związane z Królem Lwem - http://youtube.pl/user/klfantlk
Moim zdaniem najlepsza scena z całej trylogii to końcówka z Króla lwa 2.
Jeśli chodzi o najgorszą, to tak jak przedmówca, prezentacja Simby w Królu lwie 3. To co twórcy tam zrobili woła o pomstę do nieba
Czemu zwierzęta się kłaniają ? Bo czują szacunek do Króla i jego syna ? Nie, bo pierdnął Pumba !
"Kłamstwa są jak sprinterzy, prawda biega w maratonach."
Sami twórcy KL3 mówili by nie brać tej części na serio.
To taki Król Lew w krzywym lustrze.
Mi również nie podobała się prezentacja Simby w KL3...
Ale najlepszą sceną dla mnie jest gdy Skaza z hienami śpiewa "Przyjdzie czas". Po prostu kocham tą scenę!
Tutaj każdy z nas
swe odnajdzie miejsce
a krąg życia, krąg życia niech trwa!
Mi również nie podobała się prezentacja Simby w KL3...
Ale najlepszą sceną dla mnie jest gdy Skaza z hienami śpiewa "Przyjdzie czas". Po prostu kocham tą scenę!
Mi jakoś piosenka "Przyjdzie czas" nigdy nie przypadła do gustu. Mam wrażenie, że dano ja tylko po to "żeby była"
A wg mnie jest to 1 z najlepszych piosenek w trylogii.
Mam wrażenie, że dano ja tylko po to "żeby była"
Nie, a wręcz na odwrót. Ta piosenka miała być w filmie od praktycznie samego początku, tyle że na początku miała się znaleźć w innym miejscu filmu i miała trochę inny charakter.
Mam wrażenie, że dano ja tylko po to "żeby była"
Nie, a wręcz na odwrót. Ta piosenka miała być w filmie od praktycznie samego początku, tyle że na początku miała się znaleźć w innym miejscu filmu i miała trochę inny charakter.
Nie mniej działa mi na nerwy...
W KL1 moim zdaniem najlepsza jest piosenka "Miłość rośnie wokół nas"
A u mnie CYFTLT jest minimalnie trochę za "Przyjdzie Czas" .
Jeśli chodzi o najgorszą, to tak jak przedmówca, prezentacja Simby w Królu lwie 3. To co twórcy tam zrobili woła o pomstę do nieba Czemu zwierzęta się kłaniają ? Bo czują szacunek do Króla i jego syna ? Nie, bo pierdnął Pumba !
No, to okropne!
"Ty i ja to jedno"
" Nie żałuj umarłych, żałuj tych, co żyją bez miłości." ~ Albus Dumbledore
http://krolllewek.blogspot.com/
Najgorsza to ta z KL3, w której zwierzęta kłaniają się nie z szacunku do rodziny królewskiej, tylko dlatego że Pumbie się wymsknęło ;-;
A najlepsza, hmmm, pomyślę, trudno mi takową wybrać, ale chyba ta z pierwszej części jak Simba spotyka Rafikiego i prowadzi go do miejsca, gdzie ukazuje mu się duch Mufasy.
Ostatnio edytowany przez MiramiDeLion (2014-08-19 18:41)
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
albo nie rozumiem kontekstu albo mogę zaliczyć jako jedną z najgorszych scen, moment w czasie simby, kiedy to timon bierze ogon pumby i mówi, że jest naładowany. w sensie nawet mnie to trochę bawi jak teraz o tym myślę (zakładając, że chodzi o gazy), ale chodzi mi głównie o to, że to te lwice powstrzymało od ataku. no dobra, i też ten ukłon zwierząt to tragedia, ale króla lwa 3 traktuję jak jakieś totalnie oddzielne i alternatywne uniwersum. to nie jest prawdziwy król lew
Strony: 1