Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Zacząłem tłumaczyć napisy do pilota, mam jakąś połowę, ale no do pisania polskich tekstów piosenek to ja się nie nadaję. Ktoś jest chętny i zdolny do pomocy?
Na razie jest tyle, ale plik na dropboksie, to będzie się odświeżał w miarę jak będę tłumaczył: https://www.dropbox.com/s/pbz5cb8q40dyh … L.srt?dl=0
W piosence Bungi dodałem samo dosłowne tłumaczenie obok oryginalnego tekstu, w pierwszej nic nie robiłem.
UPDATE 7.12.15: Zrobiłem do 32 minuty, piosenkę hien przetłumaczył mi znajomy, poprzednie bez zmian.
Ostatnio edytowany przez Crusier (2015-12-07 22:04)
Jestę kucę kucowym sfinksę
W piosence Bungi dodałem samo dosłowne tłumaczenie obok oryginalnego tekstu, w pierwszej nic nie robiłem.
A jest jakiś sens innego tłumaczenia niż dokładne? Rozumiem stosowanie synonimów i przestawianie szyku zdania, aby dało się to czytać, ale tworzenie własnych tekstów mija się raczej z celem. To tylko moje zdanie, ale jeśli już tłumaczyć to tak, żeby to co jest po polsku było równe temu po angielsku. Nie lubię przypadków takich jak w KL2 gdzie Kiarę w polskiej i angielskiej wersji można rozumieć w odmienny sposób.
Piosenek nie da się tłumaczyć tak by od razu dało się je śpiewać. Przerabianie ich na wersję rymowaną nie ma sensu jeśli nie zamierzasz dubbingować filmu
I jeszcze taki jeden szczegół -> nie lepiej by było tłumaczyć Lion Guard jako Lwia Gwardia zamiast Lwia Straż? To chyba liepiej brzmi i odrobinę łatwiej się czyta.
A odbiegając od tematu to w jakim programie są robione te napisy? Bo one wyglądają tak jakoś... dziwnie?!? Mógłbyś dać jakąś próbkę (screen czy coś) jak te napisy wyglądają w filmie? Chociażby poniższy fragment:
Lepiej żałować podjętych decyzji niż decyzji, które należało podjąć.
Bo w życiu liczą się głównie decyzje, a nie posiadane doświadczenie.
To format .srt, standardowy dla napisów. Dosłowne tłumaczenie bardzo kiepsko wygląda przy piosenkach moim zdaniem, to już lepiej zostawić oryginalny tekst chyba.
Jestę kucę kucowym sfinksę
Strony: 1